neděle 12. června 2011

Kefírová houba, kefírové zrno ... jednoduše DOMÁCÍ KEFÍR
Napsat oslavnou ódu na nápoj, při jehož pití se nám vždy sešpulí pusa (o to víc, pokud si předtím dáme chléb s marmeládou)? Ano, přesně to mám v úmyslu. Nikdy by mě nenapadlo, jak pevné místo si v naší rodině najde právě KEFÍR

Nemám moc ráda název kefírová houba. Podle mě se na houby chodí do lesa a od hřibu se to přeci jen liší. Raději mám název kefírové zrno, i když pšenici to také nepřipomíná. Ve Wikipedii se dočtu, že se jedná o kombinaci bakterií a kvasinek, která vypadá tak trochu jako květák:


Příprava kefíru je velmi jednoduchá a zabere denně ani ne 5 minut. Do vymyté zavařovačky (ideálně tak litrovka) se vloží kefírová zrna. Zalijí se cca 0,5 l mléka (plnotučného nebo polotučného). Otvor skleniče překryji čtvercem pečícího papíru nebo ubrousku a zagumičkuji. Postavím na kuchyňskou linku a to je vše na celých 24 hodin. Sem tam promíchám, když jdu okolo.
Po 24 hodinách promíchám plastovou lžičkou (pokud se vrstvy oddělí, promícháním se zase spojí), přecedím přes plastový cedník. Oddělené kefírové zrno buď propláchnu vodou nebo rovnou vkládám do čisté sklanice, doleji mlékem a postup se opakuje. 

Přestože je příprava naprosto jednoduchá, je třeba dodržet několik drobností:
  • používat plastové nebo dřevěné lžičky a plastový cedník - nikoli kov
  • na nízkotučné mléko to nefunguje
Čerstvý kefír je lehce perlivý a nakyslý. Většinou ho dám do ledničky vychladit a pijeme vychlazený. Kefír je krásně hustý, takže plastovou lžičku nemusím moc dlouho aranžovat, aby v něm stála:

Léčebné účinky kefíru spočívají v tom, že ve střevech vytvářejí kefírové kvasinky a bakterie nepříznivé prostředí pro různé patogeny a tím je vytěsňují. Doma vyrobený kefír obsahuje 10x více probiotických oranismů, než je v kefíru kupovaném, který prochází pasterizací.

V souvislosti s epidemií krvácivého průjmu bylo doporučeno jako prevence právě pití kefíru. Kefír lze pít jako kůru večer před spaním. Přiznám se, že u nás se to tak nedramatizuje a pijeme spíš při snídani nebo podle chuti. Účinek na sobě poznáte za několik dní.


Na mé děti je přeci jen kefír hodně kyselý. To lze vyřešit přidáním medu a s ovocem namixovat koktejl.

Co s kefírem, pokud jej nebudete pár dní potřebovat? Kefír lze místo mléka zalít vodou a několik málo dní uchovat v ledničce. Po zalití mlékem se zase nastartuje. Lze jej také zamrazit, ale osobní zkušenosti zatím nemám. 
 
Každých 14 dní zrno zdvojnásobí svůj objem, takže můžete obdarovat někoho, kdo domácí kefír ocení. 

Nejen k pití je kefír. Můžete vyzkoušet třeba Česnekovou pomazánku:
  • 1 plnotučný tvaroh
  • 5 stroužků česneku prolisovat nebo utřít se solí
  • 50 g sýra nastouhat najemno
  • cca 5 lžic kefíru
  • sůl, bylinky dle dostupnosti 

Žádné komentáře:

Okomentovat